Animelerin çoğu, tıpkı Hollywood yapımı filmler gibi klişelerle doludur. Fakat kendi adıma konuşmam gerekirse bu klişeler, alıştıklarımıza ve kültürümüze biraz uzak olduğu için kolay kolay baymaz, nitekim eğlendirir. Bu yazıda da klişeleşmiş anime karakterleri tiplerini ele alalım istedim. Örnekleri genellikle kızlar üzerinden vereceğim ama pek tabi bunlar genelde iki cinse de uyan kalıplar, steryotipler. Çoğu Japonların alışılageldik kelime üretme tekniği ile “deredere” (lovey dovey – canım cicim) kelimesinden türetildiğini de ön bilgi olarak vermekte fayda var.
Umarım anime karakterleri ve tipleri üzerine olan bu çalışmamız sizin için faydalı olur. Bunun gibi serilerimiz devam edecek.
Tsundere
Muhtemelen daha önce duymuş olduğunuz tsundere, romantizm barındıran animelerde karakterleri arasında en çok kullanılan karakter tipidir. Son derece utangaç olan bu karakter, ilgilendiği kişi için bir hoşluk yapar, ilgisini sevgisini göstermek ister, sonra da “Bunu senden hoşlandığım için yapmıyorum sadece dün ödevime yardım ettiğin için teşekkür etmek istedim, sakın yanlış anlama, BAKA!” diyerek eline yüzüne bulaştırır ve geride kafası karışık bir ergen bırakır. Bu kişiler işler tam istedikleri gibi giderken ister istemez garip bir tepki vererek, bağırarak veya tokat atarak kendilerini zor durumda bırakırlar. Herhalde Japonların bu tip karakterlere özel bir tutkusu var ya da kendilerini tersleyen kızların aslında onlardan hoşlandığını düşünüp kendilerini avutmak istiyorlardır, bilemiyorum.
Akla gelen ilk tsundere örnekleri: The Familiar of Zero‘dan (Zero no Tsukaima) Louise de la Valliere, Dragonball Z‘den Vegeta ve Toradora!‘dan Taiga Aisaka (Taiga’yı sevmeyen var mı?)
Deredere
Bunun isminde bir kısaltma-uzatma-değiştirme-birleştirme yok çünkü ne diyorsa o. Bu anime karakterleri her yerde sevgisini ve ilgisini gösteren, enerjik ve olumlu olmalarıyla bilinirler. Böyle lanse edildiğinde bile biraz sıkıcılarmış çağrışımı yapıyor sanki. Bu nedenle olsa gerek bu yapıda karakterler anime ve mangalarda sıklıkla kullanılmıyor veya yan rollerde kalıyorlar. Başrollerdeki karakterlere bir taraftan sürekli sulanan oğlan ve kızları deredere sayabiliriz. Ne yazık ki bu karakterler genelde hikayenin kaybedeni olurlar. Benim aklımda en çok yer edinen deredere karakterler ise Nisekoi‘den Marika Tachibana, Nyaruko: Crawling with Love’dan (Haiyore! Nyaruko-san) Nyaruko ve Golden Time‘dan Kougo Kaga.
Yandere
Geldik oldukça popüler, bir o kadar da ilginç karakter tipine. Yandere karakterler ilgi ve sevgisini, muhatabına göstermekten çekinmezler. Bu nedenle “yürü be oğlum/kızım!” tezahüratlarına nail olarak seyirci desteğini arkalarına alsalar da, bilinmeyen veya sonradan ortaya çıkan bir yönleri vardır, o da sevdikleri için ne kadar ileri gidebilecekleri. Bu karakterler sevdiklerine kötü davranan ya da ona zarar vermeye çalışan her şeye karşı savaş ilan ederler, onları tehdit ederler veya direkt ortadan kaldırırlar. Buraya kadar bile bu yönleri kabul edilebilir sayılabilir. Yalnız sevdikleri eğer sevgilerine karşılık vermezse, gazaplarından nasiplerini en çok alanlar olur. Böyle çiftlerin ilişkilerinde sevginin yanında korku ve çekince mutlaka olur. Yanderedeki “yan”, “yanderu” kelimesinden gelmektedir. Yanderu ise “akıl sağlığı yerinde olmayan” anlamına gelir.
En bilindik yandereler: The Future Diary’den (Mirai Nikki) Yuno Gasai, Monogatarilerden Hitagi Senjogahara ve Re:ZERO -Starting Life in Another World-‘den (Re:Zero kara Hajimeru Isekai Seikatsu) Rem (Evet geçen yılın en sevilen karakteri <3)
Dandere
Danderedeki “dan”, “danmari” kelimesinden alınmıştır ve “sessiz” anlamına gelmektedir. İsminden de anlaşılacağı üzere dandere karakterler utangaç ve sessizlerdir. Normal şartlar altında hoşlandıkları kişinin bu hislerden haberdar olmaları son derece zordur. Fakat bu karakterleri güzel yapan şey, hissettikleri duyguların bu karakterleri değiştirmesi ve geliştirmesidir. Tam anlamıyla agresif olmasalar da sevdikleri kişi için normalde asla yapmayacakları şeyleri yaparak izleyiciyi şaşırtırlar. Bu gelişimi izlemek ise son derece keyiflidir.
Kendini sevdiren dandere anime karakteri için örnekler; The Disappearance of Haruhi Suzumiya’dan Yuki Nagato, Naruto‘dan Hinata Hyuuga ve Clannad‘dan Nagisa Furukawa
Kuudere
Kuudere direkt İngilizcedeki “cool” kelimesinden türetilmiştir. Anlaşılacağı üzere “cool beauty” denilen “karizmatik güzellik”leri ifade eder. Kuudere anime karakterleri, güçlü bir imaj çizerler, etraflarındakilere güven verirler, sakinlerdir hatta kimi zaman duygusuz olarak bile tasvir edilirler. Dandere karakterler kadar sessiz olabilirler ama utangaçlıktan değil de gereksiz konuşmaktan kaçındıkları için. Kuudereler zayıflık göstermekten son derece korkarlar ve gönül işleri bu zayıflıkların başında gelir. Bu özellikleriyle de tsunsereler gibi davranabilirler. Yine zayıf yönlerini saklamak için içlerine kapanık olurlar.
The Melancholy of Haruhi Suzumiya’dan Yuki Nagato (izlemeyenler için spoiler vermeyelim ama böylece dandere ve kuudereyi de bıçakla ayırmış oluyoruz), Attack on Titan‘dan (Shingeki no Kyojin) Mikasa Ackerman ve Clannad‘dan Tomoyo Sakagami popüler kuudere karakterlerdendir.
Himedere – Oujidere
“Hime” ve “Ouji” kelimeleri sıralarıyla “prenses” ve “prens” anlamına gelir. Bu karakterler, belki alışkanlıktan belki de kompleksten birer prenses/prens gibi davranırlar ve kendilerine de buna uygun şekilde davranılmasını beklerler. Davranılmazsa karakterine göre ya afallar ne yapacaklarını bilemezler, çaresiz kalırlar ya da pisliğe, şiddete başvururlar. Shokugeki No Souma‘dan Erina Nakiri ve Hayate the Combat Butler!‘dan (Hayate no Gotoku!) Nagi Sanzenin (bunlar aynı zamanda tsunderedir) en bilinen himederelerdendir.
Kamidere
“Kami” Japoncada tanrı demektir. Kamidere de tanrılık kompleksine sahip karakterler için kullanılır. Sanki burada -dere ekinin artık pek bir fonksiyonu kalmamış gibi. Yine de bu kamiderenin terim olarak kullanılmasına engel değil imiş. Kamidere karakterler kendilerince idealist, bir yere kadar narsist, her daim haklı ve doğru olduğuna inanan karakterlerdir. Tevazunun anlamını bilmezler, sadist olabilirler ve engel tanımazlar.
Size çok tanıdık gelecek kamidere karakterlerden bazıları: Death Note‘tan Light Yagami, Full Metal Alchemist: Brotherhood‘dan Homunculus (Baba), MM!‘den Mio Isurugi (Diğer örnekler hep benzer olduğu ve tanrılık kompleksinin konu olarak sınırlarını anlamanız açısından), Sword Art Online‘dan Akihiko Kayaba ve Kill la Kill‘den Satsuki Kiryuuin.
Mayadere
Mayaderenin kelime anlamı olarak bir analizi pek mevcut olmasa da önce düşman olarak karşımıza çıkıp daha sonra hissettiği duygulardan ötürü taraf veya fikir değiştiren karakterler mayadere olarak adlandırılır. Doğasından ötürü örnek olarak verebileceğimiz her karakter spoiler olacağından sadece bir tane bariz olan To LOVE-Ru‘dan Yami‘yi sayacağım.
Undere
Japoncada evet veya onaylama anlamına gelen “un” kelimesinden türetilmiştir. Kendisine her söyleneni kabul edip onaylayan karakterler bunlardır işte, sıkıcı şeyler. Deredereler bazen bir şekilde istediklerini alsalar da bunlar alamaz. Aklıma bilindiklerden örnek olarak yandereye de kayabilecek Death Note‘tan Misa Amane geliyor.
Yangire
Bunlar ilginçtir işte. Sevdiğiniz veya sinir olduğunuz çoğu karakterin de kamidere ile birlikte bu sınıfta toplandığını farkedeceksiniz. “Yan” yanderedeki yan ile aynı, gire ise kesmek veya koparmak anlamına gelen “kire”den gelmektedir. Bu karakterlerin yandereden farkı şiddete başvurmaları için sevdiklerinin tehlikede olması gibi bir nedene ihtiyaç duymamalarıdır. Her hangi bir sebeple tepeleri atabilir ve karşılık verebilir bunlar. Örneklerine gelince Kill la Kill‘den Nui Harime, Assasination Classroom‘dan (Ansatsu Kyoushitsu) Nagisa Shiota ve Blood Blockade Battlefront‘tan (Kekkai Sensen) William Macbeth / “Black” sayılabilir.
Moe
Her an ağlayacakmış gibi duran, saf, ürkek ve yardıma muhtaç ve sizde koruma isteği uyandıran japonların “moe” adını verdikleri anime karakterleri bunlardır. Yukardaki sınıflardan başka birinin içine girebilirler fakat genel olarak anlaşmak kolaydır. Evcil hayvanlar gibi uysaldırlar, yemekle abur cuburla, oyunlarla mutlu olabilirler. K-On!‘dan Yui Hirasawa moenin önde gidenidir.
Traps (Tuzaklar)
Karşı cinse çok benzeyen ana karakterin hemcinsleridir. Cinsiyetine göre, eğer erkekse kız gibi feminen, kız ise erkek gibi maskülen bir mizaçları olur. Harem komedilerin olmazsa olmazlarıdır. Bir ileri versiyonu da reverse trap – ters tuzaklardır. Bunlar hemcins kılığında ya da hemcins gibi davranmaya çalışan ama pek beceremeyen karşı cinslerdir. My Teen Romantic Comedy SNAFU’dan (Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru) Saika Totsuka‘yı örnek vererek daha çok uzatmıyorum.
Maid – Butler (Hizmetçi – Uşak)
Anime karakterleri içinde yine çok klişe olan bu karakterler yukarıdaki grupların herhangi birine dahil edilebilir. Fakat bunun da klişesi, şiddet eğilimli veya sadist olanlardır. Bu nedenle ağırlıklı olarak Yandere – Yangire olanları görülür. Yine Re:ZERO -Starting Life in Another World-‘den (Re:Zero kara Hajimeru Isekai Seikatsu) Rem bu sınıf içerisinde yer alır.
Neko (Cat)
Başka hayvanlar da olabilir ama kedi kulaklı ve felin hareketli karakterler, anime karakterleri arasında en klişe olanıdır. Kediler dişilik çağrıştırdığından mıdır nedir, bolca kullanılır. Nekomonogatari‘den Tsubasa Hanekawa ve K!‘den Neko bu grupta yer alır.
Otaku
Otaku kelime anlamı itibariyle bağımlı anlamına gelir. Günümüzde kullanıldığında akla ilk anime izleyen topluluğu getirse de aslında her ilgi alanının otakusu olabilir. Animelerde de kendimizi yerine koymamız beklenen karakterlerin çoğu aslında otakudur. (Şaşırdık mı?) Bunun yanı sıra aşık olunan veya yan karakterler arasından da otakular çıkabilir. Gate: Jieitai Kanochi nite, Kaku Tatakaeri‘den Youji Itami ve OreImo‘dan (Ore no Imouto ga Konnani Kawaii Wake ga Nai) Kirino Kousaka iflah olmaz otakulardandır.
Baka
Bunu ben uydurdum. Ama dayandığım bir nokta var; o da shounen animelerin ana kahramanlarının genellikle aynı şekilde biraz şapşal olmaları. Gerek Dragon Ball‘dan Son Goku olsun Gerek One Piece‘den Luffy olsun hatta daha yakın dönem animeleri Akame ga Kill!‘den Tatsumi ve Food Wars!’tan (Shokugeki no Souma) Souma Yukihira gibi karakterleri de içine katarak, shounen animelerde ana karakterler hiçbir zaman çok parlak veya dahi değillerdir. Başardıklarını ise arkadaşlıklarına, çok çalışmalarına ve en önemlisi ne yapıyorlarsa yapsınlar hırstan ziyade şevkle yapmalarına bağlanır. Dünyayı hatta evreni kurtarırken, hatta ve hatta döner kebap yaparken bizi güldürmeleri de asla eğlenmekten vazgeçmeyin gibi bir mesaj daha barındırmaktadır. (Şu an size shounen animelerin şifresini verdim, aslında gayet mesaj kaygılı, motivasyon amaçlı yapımlardır.)
Bu da ilginizi çekebilir: ANİME ve ÇİZGİ FİLM Arasındaki Farklar Nelerdir?
Baka değil de benim bildiğim oraka onun yazılışı 🙂
Nauto’daki kargaları hatırladım: “Bakaaa!!Bakaaa!!”…
Bütün bunlarda tercihlerim ve favorilerime örnekler:
Tsundere-Nagatoro
Deredere-Marin
Dandere-Komi
Undere-Uzaki
Moe-Bocchi ve Kobeni