Merhaba dipsiz-uzayda-yağmacılık-severler. Deep Sky Derelicts yazımızda bol bol uzayda gezeceğiz.
Kendisine özgü bir bakış açısından oynayacak ve bilgi vereceğiz.
O zaman ben başlıyorum oksijensiz kalmaya, pardon yazıyı yazmaya…
Zor Oyunlar Mı? Alırım Bir Dal…
Baştan başlayalım. Deep Sky Derelicts, uzayda geçen küçük bir grup yağmacıyı canlandırdığımız bir oyun. İlk başladığımız anda oyun, çeşitli class’lardan oluşan seçenekleri bize veriyor ve takımımızı oluşturmamızı istiyor. Tur tabanlı strateji oyunlarından aşina olduğumuz gibi, istediğimiz dengede bir takım kuruyoruz. Ama biraz detay vereyim.
Öncelikle oyun Snowhound Games tarafından geliyor. Yayıncısı ise 1C Entertainment. İlk anlarda anlayabileceğimiz gibi grafikler oldukça…sevimli ama sınırlı diyebilirim. Karakterlerimizi yaptığımız ekranda her sınıf için 3 renk seçeneğimiz var. Diyelim ki miner dalı class’dan bir arkadaş seçtik onu üç renk seçeneğinden birine boyuyor ve yola çıkıyoruz. Yani “karakter yaratma” aslında seçtiğimiz sınıfa isim ve renk vermek demek. Öyle “bak şurasına omuzluk koyayım, bak burası çıplak olsun vb.” gibi cümleler kurmuyoruz. Estetikleriyle çok alakadar olmuyorsanız size bir sorun oluşturmaz. (Bana da oluşturmadı o zaman aynı kafadayız)
Tahmin edilebileceği gibi, takımı doğru kurmamız tek kelimeyle hayati. Oyunun zor ya da kolay olmasını belirleyici ana etmen. Eğer hayatımda büyük bir değişiklik olmazsa konuyla ilgili detaylı bir strateji rehberi yazacağım. Ama birkaç bilgiyi burada da vereyim.
Yolumda (Ne Şehittir Ne Gazi) Gidecek Yoldaşlar
Deep Sky Derelicts, savaştan çoğu zaman kaçınılmayacak bir oyun. Dolayısıyla ekibimiz ne kadar başarılı savaşçılardan oluşuyor, ne kadar yaptıkları işi iyi yapıyorlarsa, o kadar kolay ilerleyebiliyoruz.
Oyuna başlamadan tüm sınıfların özelliklerini okuyun. Açık konuşmak gerekirse oyunun sınıf seçeneklerini yeterli buldum. Ağır silah kullanıp tüm rakipleri kurşundan geçiren seçeneğimizden, karşı tarafın psikolojisini bozan seçeneklere kadar opsiyonlar mevcut. Herhangi bir kısıtlama da yok yani beğenirseniz iki kez aynı sınıftan kişi de takıma alabilirsiniz (tavsiye etmiyorum)
Savaş sistemimiz tek kelime ile güzel. Ateşli silahlarla ateş etmenin farklı artısı eksisi var, yakın dövüşün farklı. Uzay teknolojisi geliştiği için her ekip üyemizin bir de kalkan seviyesi var. Bu kalkan bittikten sonra adamlarımız hasar almaya başlıyor ve sonunda ölüyorlar. Naçizane tavsiyem alan etkili hasar vurabilen, kendi ve adamlarına psikolojik ya da kalkan anlamında destek veren, bir de istediğiniz (yani oynama tarzınıza göre) bir sınıf alabilirsiniz.
Dövüşme becerileri bu şekilde, peki adamlarımızın kabiliyetleri?
RPG Ögeleri Az Önce Yazıya Giriş Yaptı
Karakter yaratımı konusunda çok mıncıklama olmasa da, oyundaki her karakterimizin statları var. Weaponary, Tech, Medical, Scavenging ve Mental. Sırasıyla silah hasarını ve kritik vurma şansını, kalkan oranını, can kazanımını, yağma oranını ve saldırılarını, son olarak da zihinsel efektleri etkiliyorlar. Kafalar karıştı mı? Hemen örnek vereyim.
Hamza adlı karakterimizin 60 Weaponary’si var diyelim. Elinde tuttuğu silahın statlarıyla beraber 15 vuruyor. Eğer ilgili statı daha fazla olsaydı 18 ve belki 20 bile vurabilecekti. Daha ne olsun…
Ancak bu statlar sadece hasar, kritik ve benzeri özellikleri değil skill denemelerini de etkiliyor. Spoiler olmaması açısından detay yazmayacağım ama sonuçta yarı parçalanmış devasa uzay gemilerinde dolaşırken, yok karşımıza yapay zeka çıktı, yok tuzağa bastın… bir çok skill kullanılıyor. Bir tehlike ile karşılaştığınızda onun çözüm yolu da oyun tarafından size bırakılıyor. Haydi dayanamadım bir örnek vereyim;
Tatlı tatlı yağmanızı yapmış, gerekli rota bilgisini almış, ilerliyorsunuz. Bir odaya geldiniz…o da ne! Etrafta lazerler var ve geçişi engelliyorlar. Ne yapacaksınız?
Birkaç seçenek var: Lazerlere dokunmadan eğilip bükülerek geçmeyi deneyebilir (Görevimiz Tehlike) kendilerini heck’lemeyi deneyebilir ya da çığlık atabilirsiniz. Burada lazerleri heck seçeneğini seçerseniz, adamlarınızdan tech özelliği en yüksek kim ise, öne çıkıp parmaklarını çıtlatıyor ve bir deneme yapıyor. Eğer denemesi başarılıysa sorunsuz ilerliyorsunuz. Yok kabiliyeti yeterli değilse lazerler sağınızı solunuzu kesiyor ve hasar alıyorsunuz. Hoş değil mi? Tam değil…
Bir çok rpg’den alınmış olan bu özellik başta hoş gelse de, oyunun ilerleyen zamanlarında maalesef heyecanını kaybediyor. Öncelikle bu tür meydan okumalar güzel düşünülmekle beraber sayısı ve türü oldukça az. Ek olarak seviye atlayarak ve eşyalardan gelen özelliklerle skill’lerimiz çok yüksek seviyeye çıktığında, başaramama gibi bir durumumuz olmuyor. Anladığım kadarıyla bir zar atımı söz konusu değil. Yani söz konusu denemeni zorluğu 50 ise sizin de 50’niz var ise geçiyorsunuz. 49 ise patlatıyorsunuz gibi. Bu sebeple ben bir süre sonra sadece tıklayarak hiçbir sorun olmadan bu tür sorunların hepsini geçmeye başladım dolayısıyla heyecanı uçup gitti. Plan güzel ama uygulamayı maalesef başarılı bulmadım.
Basit Hatta Temsili Grafikler
Yapımcılar, “oyuncular bu oyunu rolü, güzel dövüş sistemi için oynayacaklar. Grafiklere abanmayın.” tadında bir bakış açıları var sanırım. El çizimi gibi, hoş olsa da grafiklerimiz, kısa zamanda gözler alışıyor ve ayrıntıları kaybetmeye başlıyoruz. Dev uzay gemilerine giderken standart olan bir gemi kullanıyor, görev almak için hep aynı yeri kullanıyoruz. Bu tip araç ve yerlerin tek bir görseli var. Aslında bu açıdan geçen haftalarda incelediğim Crimson Gray (Buradan ulaşabilirsiniz https://fanzade.com/gamerhead/oyun-inceleme/crimson-gray/) oyuna benziyor diyebilirim. Açıkçası daha iyi nasıl yapılabilirdi bilmiyorum ama bana yeterli de gelmedi. En azından zaman geçirdiğimiz sürede yolculuk ettiğimiz gemiler ya da alışveriş yaptığımız yerler görsel olarak değişebilirdi. Bakınız bu konuyu çok iyi yapan Darkest Dungeon.
Sadece Tur Tabanlı Strateji Değil
Deep Sky Derelicts, gerçekten de sadece tur tabanlı strateji değil. Buna ek olarak oyunda kartlarımız da var, yani bir anlamda deck-building de işin içine dahil edilmiş. Her silah ve ekipman bize yeni kartlar veriyor. Bu şekilde de farklı stratejiler oluşturabiliyoruz. Hemen gelsin bir örnek.
Enerji kalkanı sağlayan iki farklı eşyamız var diyelim. Bir tanesi, kalkanların şarj oranını %30 arttırırken, bir tanesi ise bize “bot” veriyor (çeşitli buff’lar sağlayan bir kart) Hangisini, hangi üyemiz için uygun buluyorsak o eşyayı ona veriyor ve hayatımıza devam ediyoruz.
Bunun dışında oyunda seçimlerimiz ve yan görevlerimiz de var. Yola çıkmadan uğradığımız uzay hanında “Bak şu gemide yalancı bir peygamber var onu da halleder misin hazır gitmişken?” şeklinde görevleri kabul edebiliyor ve bunları yaparsek ekstra ödüller alıyoruz. Tabii görevler, yağmaladığımız gemilerin içinden de çıkabiliyor.
Açıkçası görevler ortalama. Yani çok sıradan olanları da var oldukça değişik olanları da. Hani ekstra şeyler toplamaya meraklıysanız fena yapılmış diyemem. Ama onun dısışında bir kısmını yaptıktan sonra yolunuza bakabiliyorsunuz. Opsiyon tanınması açısından güzel, kalite açısından ortalama olmuş.
Peki Uzayda Ne Arıyoruz?
2018 Çıkışlı oyunumuzda bir adet “Mothership” arıyoruz. Ancak kendisi nerede olduğu bilinmediği için, enlem ve boylamını parça parça toplamamız gerekiyor. Yani yağmaya gittiğimiz gemilerde asıl amacımız, Mothership’in nerede olduğunu gösteren bilgileri bulmak. Bunun dışında istediğimiz gemiye, istediğimiz zaman gidebiliyoruz (Bedava taksi var?) Yine bu bilgiyi bulduktan sonra da gönlümüzce gemilerde gezebiliyoruz. Yaşasın özgürlük. (Ama aslında çok gereği yok. Neden mi? Aşağıya bakınız.)
Başarısız Bir Darkest Dungeon
Oyun başında bir heyecanla otursak da, bu heyecan git gide azalıyor ve sönüyor (en azından bana öyle oldu) İlk zamanlarda keşfetmek, anlamak ve strateji kurmak güzelken, oyunda ilerledikçe hep aynı şeyi yaptığımızda, başka herhangi bir şeyi yapmamıza gerek olmadığını fark etmek. Tek kelimeyle üzdü. Karşımıza çıkan varlıklar farklı taktikler yapmamızı isteseler de, açıkçası çok çok da farklı bir taktik yapmaya gerek kalmıyor. “Bu yaratığın zayıflığı şu. Bu karttan sonra bu kartı oynarsam sorun olmaz.” diyorsunuz ve büyük ihtimalle sorun olmuyor. Arada gelen kritik vuruşlar olayı farklılaştırsa da…olmamış. Hatta oyunda genel olarak “iyi” seçeneği seçtiğimizde de ödüllendiriliyoruz. O yüzden “derin senaryo” kısmını da maalesef tamamlayamıyor. Hele sonu…
Uzayda Müzik Yok Mu?
Deep Sky Derelicts, sanırım bazı konularda bütçe kurbanı olmuş. Oyunun seslendirme ve müzikleri bu konunun en başta gelen örneği. Kaç ? Sanırım 3 parça müzik var oyunda. Zaten seslendirme yok. İki tane de patlama efekti koymuşlar. Tamam demişler sürün piyasaya. Asla olmamış, kütür kütür not kıracağım.
Son Bir Yağmaya Giderken
Açıkçası bu oyun, çoğu kişi tarafından Darkest Dungeon ile karşılaştırılmıştı. Bende spoiler yememek için bu karşılaştırmalara bakmamış, ama bu oyunu not almıştım. Özel bir zamanımda oynayacaktım. “Ne zaman öleceğimiz belli değil.” diyerek yükledim ve başladım.
Savaşma kısmı oldukça güzel olsa da, asla özgün olmayan senaryosu, başarısız sesleri ve kısa zamanda kendini inanılmaz tekrar etmesiyle hayal kırıklığına uğradım. Yanlış anlaşılmasın oyunda tüm karakterlerim maksimum seviye olan 10 oldu, ama ben tatmin olmadım. Özellikle 10 seviyenin maksimum olması da ayrı bir yetersizlik. Son seviyeye ulaştıktan sonra savaştan genel ne yapmaya bakıyor insan, ne de savaşın heyecanına.
An itibariyle Steam üstünden 46 TL’ye ulaşabileceğiniz oyunu, sadece rpg, deck building ve tur tabanlı strateji kombosunu deneyimlemek isteyenlere tavsiye ediyorum. Ama onlar için bile indirimli olan 46 TL tutarının değmeyeceğini düşünmekteyim. link de vereyim; https://store.steampowered.com/app/698640/Deep_Sky_Derelicts/
Bir sonraki yazıma kadar bol yağmalamanız ve Mothership’e ulaşmanız dileğiyle…
Yorum yap