RICK AND MORTY Dizisini NEDEN SEVDİK?

Son yıllarda platformlara gelen çizgi filmlerden şüphesiz en ön plana çıkan yapımın Rick and Morty olduğunu söyleyebiliriz. Neredeyse bütün kıyafet markaları dizinin lisanslı ürünlerini satarken ve Instagram’daki “keşfet” kısmı Rick and Morty sahneleri ile dolup taşarken diziyi izlemeyenlerin aklında bir soru beliriyor: Bu dizi neden bu kadar sevildi?

Ben de hem kendi yorumlarımla hem de araştırmalarımın katkısı ile bu diziyi neden bu kadar sevdiğimizi kısaca açıklamaya çalışacağım.

Popüler Kültür

Rick and Morty dizisinin en iyi yaptığı işlerden biri popüler kültürü eleştirmektir. Sık sık gündemdeki moda olan yapımlarla dalga geçerler.

Ancak dizi kendisi de popüler kültür malzemelerini epey kullanır. Dizi ve filmlere göndermeler yapılır ve bazı bölümler belli popüler yapımlar üzerine kurularak işlenir. 4. Sezonun ilk bölümü hem hikayesi hem de müzikleri ile anime severlere tam bir Akira şöleni yaşatır.

Aynı sezondaki soygun bölümünde dizi Ocean’s film serisinin beyin yakan konseptini kullanır ancak o kadar abartıya kaçar ki konseptten faydalandığı gibi eleştirdiğini de belli eder.

Ayrıca dizi aslında bir Back To The Future parodisi olarak çıkacaktı. Ancak dizinin yaratıcıları daha sonra özgün bir hikaye ile devam etmek istedi. Yine de özellikle Rick’in dış görünümü çok değiştirilmemiştir.  Rick and Morty’nin Back To The Future hayranlarında yaratmış olabileceği istemsiz çekicilik de buradan gelir.

Absürt ve Nihilist

Rick, Laboratuvardında – Rick and Morty

Dizi, macera dolu olsa da aslında nihilizm (hiççilik) felsefesini benimseyen bir çıkış noktasına sahiptir. Bazı maceralar bile belli bir noktada varoluşun anlamsızlığına gönderme yaparlar. Dizi bu hareketlilik ve boşluğu çok güzel kullanarak absürt bir denge yaratır ve yeri geldiğinde bunları bir komedi unsuru olarak çok başarılı bir şekilde işler. Çoğu dram sahnesi bir anda bir komedi unsuru ile kesilir ve bu izleyiciye itici gelmediği gibi dizinin kalitesini arttırır.

Rick And Morty Dizisindeki Replikler

Hepimiz dizilerde düşündüklerimiz ile özdeşleşen ya da bugüne kadar bildiklerimizi unutturan repliklere hayranlık besleriz. “ Yemin ederim, benimle aynı düşüncelere sahip” ya da “Bu dizi sayesinde bambaşka bir insan oldum” dedirten yapımlar bunu bazen bir replikle başarırlar. Rick and Morty ilk bölümünden itibaren replikleri ile izleyicisine yolculuğa hazır olmasını söyler. Dizinin ilk sahnesinden Rick’in bir repliğini örnek verebiliriz:

– Sana okul hakkında nasıl hissettiğimi söyleyeyim Jerry.  Okul tam bir vakit kaybıdır, boşa çabalamaktır. Biri 2 kere 2 kaç eder diye sorar ve diğerleri 4 diye cevap verir. Sonra zil çalar, teneffüs olur. Eline bir süt verirler, “Bitince çöpe atın” yazar. Zeki insanlara göre bir yer değildir Jerry.

Bütün güzel replikleri yazmak için bir kitap basmak gerekir ancak Morty karakterinin eminim birçok izleyiciyi de benim gibi derinden etkilemiş bir repliği vardır:

– Kimsenin var olma sebebi yok, kimse bir yere ait değil, herkes ölecek. Gel, televizyon izle.

Bu replik, dizinin anlam arayışını anlamsız gören ve hayatı tiye alan yapısını çok güzel işler.

Karakter Gelişimleri

Son olarak dizi karakter gelişimlerini de mükemmel işliyor. Ana karakterlerimiz bir yandan baştaki karakteristik özelliklerini korurken bazı konularda net bir şekilde değiştiklerini anlayabiliyorsunuz. Dizinin ileriki sezonlarından bir bölümün ardından ilk sezondaki bir bölümü izlediğinizde karakterlerin ne kadar yol kat ettiği belli oluyor.