Bu listemizde size 5 doğa belgeseli önereceğiz. Her insan farklılıklarıyla doğar. Farklı diller, farklı inançlar, farklı renkler… Farklı insanlar için kutsal ve korunması gereken değerler, yerler ve kavramlar farklı olabilir. Ancak bir yer var ki dininiz, diliniz, renginiz ve ırkınız ne olursa olsun yaşamımızın temeli ve hep birlikte korumamızı gerektirir: Dünya. Zarar görürse hiçbir ayrım yapmaksızın üzerinde yaşayan her insanın zarar göreceği evimiz ve yaşam kaynağımız. Modern insan ve teknoloji her ne kadar insanı tanrısallaştırmış, hayatımızı kolaylaştırmışsa da yaşadığımız dünyaya olan ilgimizi ve saygımızı da bu tanrısallaşmayla beraber alıp götürdü.
Tarihe baktığımızda pek çok farklı topluluğun doğaya ve hayvanlara karşı ne kadar saygılı olduklarına şahit oluruz. Kim bilir belki yaşadığımız teknolojik gelişmeler bizi olduğumuzdan daha güçlü ve daha kudretliymişiz fikrine inandırmış ve yaşam kaynağımıza karşı vurdum duymaz bir tavıra sokmuştur. Bugün sizlere bulunduğumuz durumun kritikliğini gösterecek, uzaklaştığımız doğaya yakınlaştıracak 5 insan ve doğa belgeselinden bahsetmek istiyorum:
NOT: Liste rastgele olarak sıralanmıştır.
1) Cowspiracy : The Sustainability Secret
2014 yapımı bu doğa belgeseli hayvancılığın çevreye verdiği zararı izlerken kendisine “çevre koruma örgütü” diyen kurum ve vakıfların bu durumlara nasıl ve neden sessiz kalındığı da mercek altına yatırılıyor. Hayvancılığın çevreye verdiği zararı küresel ısınma, su kullanımı, ormansızlaşma ve okyanus ölü bölgeleri gibi çeşitli açılardan da açıklıyor.
2) Ahtapottan Öğrendiklerim
Bir yönetmen inzivaya çekildiği bir dönemde Güney Afrika yosun ormanlarında bir ahtapotla tanışır ve bu ahtapotun dünyasının gizemlerini keşfeder. Bu belgesel hem görsellik hem de deneyim açısından tek kelime ile büyüleyici. Yönetmenin ahtapotla kurduğu ilişkiyi ve sıcak dostluğu hissediyorsunuz. Ben bu belgeseli izlediğimde “Güzel bir belgesel izledim” yerine “Harika bir deneyim yaşadım” fikri geldi aklıma.
3) Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates
Bu belgesel direkt olarak doğa ile ilgili değil, bir dehanın, bir filantropun zihnini ve yetişmesini izlerken doğa ve doğa problemleri için sarfettiği emeği izliyoruz. Bill Gates daha önce de mirasını bağışlaması, büyük miktarlarda burs vermesi gibi örnek alınası hareketlerle nasıl bir filantrop olduğunu bize göstermiş olsa da bu sefer kendisini doğa üzerine çalışırken görüyoruz.
4) Gıda Suçları
Bu belgesel de direkt olarak doğayla ilgili değil ancak organik beslenmenin son zamanlarda gündemde olduğunu göze alırsak yediğimiz yemek önümüze gelmeden önce ne gibi entrikalardan geçtiğini yakın mercekte görüyoruz.
5) Mission Blue
Sylvia Earle isimli okyanus bilimcinin okyanusları kirlilikten ve aşırı avlanmaktan kurtarmak için yaptığı kampanyayı izliyoruz.
Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates bayağı iyi kesinlikle tavsiye ederim.