Judas And Black Messiah Film İncelemesi: Oscar 2021

Judas and Black Messiah, bu senenin ödül listelerinde en karmaşık yerde konumlanan filmi. Oscar‘da aldığı adaylıklara rağmen iddiasını Golden Globe’da sürdürdüğünü söylemek pek mümkün değil.  Yönetmenliğini Shaka King’in yaptığı dram/biyografi türündeki Judas and Black Messiah sinemada fazlasıyla izlediğimiz bir konuyu ele alıyor ve bu kalabalığın içinden sıyrılmaya çalışıyor. Pek bizce bunu başarabildi mi? Ne umduk, ne bulduk?

Judas And Black Messiah Filminin Konusu

Judas And Black Messiah

Tekrar 1960’lar Amerika’sına geri dönüş yapıyoruz. The Trial Of The Chicago 7 filminde kısa bir bakış attığımız bu dönemde ırkçılık iyice alevlenmiş ayrıca polis, FBI ve siyahiler arasındaki uçurum kritik noktalara erişmiş bir durumda. Tam da bu noktada bir parti yükselişe geçiyor: Kara Panter. Filmimiz bu partiye, eylemlerine ve liderleri Fred Thampson’a bir pencere açıyor. FBI partiye ajan yerleştirerek kaleyi içten çökertmek istiyor ve bir köstebek hikayesi izlemeye başlıyoruz.

İnceleme

Daniel Kaluuya

Judas and Black Messiah ciddiyetini bütün süresi boyunca koruyan bir film çünkü anlattığı hikayenin ne kadar ciddi olduğunun farkında. Ağır ilerleyen bir yapıya sahip, yükselmesini beklediğiniz pek çok noktada yükselmiyor. Zaten gerçek hikayesinde de yükselmesini beklediğimiz hiçbir olayda parti yükselemiyor. Gerçeklere sadakatini fazlasıyla koruyan bir senaryoya sahip. Filmin yapım aşamasında Fred Thampson’un nişanlısı bunun için epey mücadele vermiş. Bu tarz filmler mesajlarla doludur. Judas and Black Messiah’ın vermek istediği mesaj açık ve bunu yapma şekli ise tertemiz. Mesaj kaygısıyla boğulmamış, samimi bir senaryo var. Shaka King, gereksiz sahnelerle yormayan, karakterlerin motivasyonunu tam anlamıyla yansıtan diyaloglar bezenmiş güçlü bir iş çıkartmış. Filmin eksiklikleri de mevcut ve bana kalırsa filmin en büyük eksiği tam bir başrol seçememiş olmasıydı. Karakterle ve haliyle olay ile empati kurma oranımı epey düşürdü. Sinematografisine gelirsek Shaka King burada çok başarılı bir iş çıkartıyor ve adeta 1960’lara ışınlanıyoruz. Bu başarılı sinematografi ve etkileyici müzik kullanımıyla atmosferin büyüsüne kapılıyoruz.

Ödül alır mı?

Akademi bu konuları seviyor ve her daim bu temadaki filmleri bir tık daha avantajlı bir yere konumlandırıyor. Yine de en iyi film ödülünü alırsa benim için büyük sürpriz olur çünkü başarılı bir iş ama yılın en iyisi değil maalesef. En iyi özgün senaryoda ise şansının epey yüksek olduğunu düşünüyorum. Oyunculuklara gelirsek en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında iki aday çıkarttı filmimiz ve epey çekişmeli geçecek gibi gözüküyor. Benim favorim Daniel Kaluuya ama bu Lakeith Stanfield kötü bir iş çıkartmış demek değil. İkisi de çok başarılıydı.

Okur, yazar, izler