Ghostbusters: IMDB Puanını Boş Verin, Bu Filme Bayılacaksınız!

Ghostbusters’ın yeni filmi hakkında çok fazla kötü şey söylendi, ancak bir de bizim incelememize göz atın.

Son yıllarda eski serilerin yeniden moda olduğunu siz de fark etmişsinizdir. Yeni Indiana Jones filmi dedikoduları dönüyor, Star Wars geri döndü ve bu yazının ana konusu olan Ghostbusters‘ın yeni filmi vizyonda. Her ne kadar orijinal fikirlerin yeniden kullanılmasını çok savunmasam da, durumdan şikayetçi olduğum da söylenemez. Her şeyden önce söylemem gerekiyor ki, bu yazı fena halde sübjektif bir şekilde yazılacaktır. Yani incelemeden çok güzelleme bile olabilir.

MV5BMTQ5MzUxNTIxN15BMl5BanBnXkFtZTgwNjU4NDE5NzE@._V1_SX1777_CR0,0,1777,955_AL_

    İtiraf etmeliyim ki, filme başlarda ben de ön yargılı yaklaşmıştım. Tüm ekibin kadın olması ”Son dönemlerde ne tutuyor ? Hmm… Ya hepsini kadın yapalım, bakın kadınlar da hayalet avlayabilir mesajı verir gişe yaparız.” mantığının kullanıldığına inandırmıştı beni. Filmi izledikten sonra o dönemki düşüncelerim için pişmanlık duyuyorum. Çünkü her şey o kadar iyi düşünülmüş ki, hayalet avcılarının cinsiyeti aklınıza gelecek son şey oluyor.

MV5BMTQ1OTkyODQ3OF5BMl5BanBnXkFtZTgwNzk3NjIyNjE@._V1_

    Her şeyden önce en çok merak edilen soruyla başlayalım. ”Film eski filmlerin havasını koruyor mu ?” Hem de nasıl. Tabii ki doğrudan bağlantılar yok. Yani önceki filmleri izlememiş insanlar da filmi son derece keyif alarak izleyebilir. Ama eski kurtlar için apayrı bir anlamı var filmin. Gerek çok güzel yedirilmiş cameolar olsun, gerek alet edevat benzerliği olsun, gerek mekan referansları olsun filme mükemmel bir tat katmış. Ayrıca eski filmdeki hayaletlerin de bir çoğunu filmde görmeniz mümkün. Hangileri olduğunu söylemeyeceğim ama gördüğünüzde gerçekten çok eğleneceksiniz.

CnkEtG6W8AAlxNQ


Oyunculukları da genel olarak başarılı buldum. Fakat özellikle Kate McKinnon‘ın Holtzman rolünü mükemmel yansıttığının altını çizmek istiyorum. Kesinlikle ekipteki en iyi işlenen karakter olmuş. Karakteri orijinal serideki Egon Spengler‘ın deli versiyonu gibi düşünebilirsiniz.  Tabii oyunculukların bu kadar iyi olmasında yazarların da büyük rolü var. Esprilerin bir çoğu güzel tasarlanmış. Pek çok sahnede tüm salondan kahkahalar yükseldiğini söyleyebilirim.

Genel olarak ekibin tamamı orijinal ekibin uyarlaması gibi duruyor. Hatta olaylar zinciri arasında bile çok büyük bağlantılar var. Bunları anlatırsam kendimi tutamayıp spoiler verecek ve film zevkinizi baltalayacak gibi hissediyorum o yüzden susuyorum. Sadece Star Wars 7-4 arasındaki ilişkinin, daha iyi uyarlanmış bir versiyonu gibi olduğunu bilin yeter.

ghostbusters-2016-rock-concert

    Görsel efektler konusunda da son derece tatmin edici bir iş ortaya koyduklarını rahatlıkla söyleyebilirim. Orijinal serideki efektlerin aynını alıp, gelişmiş teknolojiyle harmanlayarak hem nostalji hissini yok etmemiş, hem de güzel bir görsel tat yakalamışlar. Ayrıca film 3D’nin imkanlarını da son derece iyi kullanıyor. Hayalet tasarımları da gayet iyi yapılmış. Hatta bazı sahnelerin gerçekten korkutucu olduğu bile söylenebilir. Kısacası görsellik olarak her türlü tatmin olacağınızı düşünüyorum. Ses ve müzik konusunda da filme gidene kadar yeni şarkıyı bir türlü beğenememiş, her zaman orijinalini savunmuştum ama, filmde kullanılışı hoşuma gitti ve orijinalini aratmadı açıkçası. Hala eskisinin yeri ayrı ama bunu da kabullenebilirim artık.

gb_headshot_thumbs_gb2016_02-1


Peki filmin hiç mi kötü yanı yok ? Tabii ki var. Bir kere dediğim gibi bazı espiriler fazla zorlama ve ”ne gerek vardı ?” dedirtiyor. Chris Hemsworth‘ün oynadığı alık sekreter karater Kevin’a da bir türlü ısınamadım ben. Star Wars’daki Jar Jar gibi bir şey olmuş… Bir de son kısımda gereksiz bir ekleme yaptıklarını belirtmeliyim. Filmi izleyen arkadaşlar Bungee Jumping dediğimde neyden bahsettiğimi anlayacaklardır.

MV5BMTg3OTM4NTM4NV5BMl5BanBnXkFtZTgwOTI3NDc0OTE@._V1_SY1000_CR0,0,673,1000_AL_

Ghostbusters’ın IMDb puanının neden bu kadar düşük olduğunu düşünenler için de yandaki tabloyu bırakıyorum. O 1 veren %28’lik kesim tamamen ”Kadın hayalet avcısı mı olur yaa :P” ”Orijinalin anısına ihanet ediyorlar resmen!” kafasında olan ve muhtemelen filmi bile izlememiş hater tayfası. Ardından gelen %23’lük 10 verenler de muhtemelen filmin düşük notunu görüp ”Bu film bunu hak etmiyor.” diye 10 verenler. (Ki ben de az daha öyle yapacaktım.) Ama filmin esas değeri, bana göre en sağlıklı istatistikler olan 8-7 arası bir not.

Sonuç olarak Ghostbusters son derece keyifli bir film olmuş. Bilim-kurgu/komedi türünde bir şeyler izlemek isteyenler kesinlikle kaçırmasın. Eski filmleri sevenler her şeye rağmen çoktan izlemişlerdir zaten muhtemelen. Hiçbir şey olmasa, sadece eski filmlerdeki aktör ve aktrislerin cameoları için bile izlenecek bir film. Özellikle Dan Aykroyd‘un cameosu çok hoşuma gitmişti. Filme birlikte gittiğim, konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan 3 arkadaşımın da gayet keyif aldığını söyleyebilirim. Kısacası, öyle aman aman bir hikaye beklemeyen, eğlenceli, kafa dağıtacak bir film izlemek isteyen herkese şiddetle önerilir.