ALDNOAH ZERO – Cennet Düşse Bile Adaleti Sağlayalım

Merhaba, bugün sizlerle birlikte mecha, aksiyon ve bilim kurgu’nun senaryo olarak güzide eserlerinden 2014 yapımı ilk sezonu ve 2.sezonu 2015 kış aylarında tamamlanan Aldnoah Zero serisini inceleyeceğiz.

Aldnoah Zero

Senaryo olarak Code Geass’tan sonra gördüğüm ender animelerden biri olan serimiz Dünya ile Mars gezegenlerin arasındaki savaşı konu alıyor. 1972’de Apollo-17 uzay aracı Ay’ın yüzeyinde bir hiper-geçit bulur ve dünyada ne kadar suçlu, var ise (İngiltere’nin Amerika’ya gönderdiği insanları gibi) gönderilir tabi içlerinde gönüllü olanlarda vardır. Prenses Asseylum’un dedesi İmparator Rayregalia Vers Rayvers Mars’ın derinliklerinde eski devirlerden kalma Aldnoah teknolojisini bulur ve böylelikle Mars’a kolonileşen insanlar inanılmaz bir güce kavuşur. Mars’ta Vers İmparatorluğunu ilan eden Rayregelia torunu Asseylum doğduktan sonra oğlunu kaybeder ve bu durumu Dünyalılardan bilir. 1999 yılında Dünya’ya savaş açan Vers İmparatorluğu, Dünyanın kaynaklarını kıskanır ve sömürme odaklı bir anlayış besler.


aldnoah-zero_
                                   

Cennet Düşse Bile …

Vers ile Dünyanın arasında çıkan savaşta, her iki tarafında Ay’ın üzerinde hak iddia etmesiyle anlaşamayan tarafların yüzünden Ay’ın yüzeyindeki hiper geçit parçalanır ve Dünya’nın dengesi bozulur, bu olay Heaven’s Fall (Cennetin düşüşü) olarak adlandırılır. En sonunda iki tarafında ciddi kayıplar vermesinden sonra barış ilan edilir fakat Aldnoah teknolojisine sahip olan Vers, güçlü Kataphraktlarıyla Dünya’yı ufaktan bozguna uğratmışlardır. Savaşın aslında ana nedeni Vers’in çorak topraklara sahip olması ve Dünya’nın kaynaklardan dolayı bolluk içinde olması, Vers halkında sınıf sisteminin uygulanmasından dolayı Dünya’yı ele geçirip kaynaklarının sömürülmesi Yörünge Şovalyeleri’nin iştahlarını kabartıyordu. Savaşın üstünden yıllar geçtikten sonra Dünya’ya sempati ile bakan Prenses Asseylum Dünya hakkında Slaine Troyard’dan dersler almaya başlar. Sleine ise Vers için çalışan Dünyalı bir çocuktur, Vers’te doğmamıştır, bu yüzden bilgisi çoktur. Sempatisi hızla artan Prenses Dünya’ya iyi niyet ziyaretinde bulunmak ister.

Aldnoah-Zero-12

Suikast ve Fitillenen Savaş Tohumları

Vers’in Yörünge Şovalyeleri’nin bitmek tükenmeyen sömürge isteği hızla artmaya devam etmektedir. Asseylum Dünya’ya ziyaretini gerçekleştirmeden önce suikast planı hazırlanır. Dünya’da ise Vers’e karşı güven kazanılmadığı için okullarda savaşla ilgili hazırlıklar ders olarak askerler tarafından öğretilmektedir. Baş karakterlerimizden Kaizuka Inaho ise derslerinde başarılı bir öğrencimizdir, ablası Yuki ise orduda subay olarak görev yapmaktadır. Okul çıkışında arkadaşları ile Asseylum’un geçiş törenini izlemek için köprüye giden Inaho bir terslik olduğunu fark eder. Prenses’in yoldan geçtiği an arabasına ve konvoyuna kamyonetten roket atarlar ile saldıran grubun planı olumlu sonuçlanır ve suikast planı başarı ile gerçekleşir. Bu durumu Vers’e karşı savaş isteği olarak nitelendiren Yörünge Şovalyeleri ise Dünya’ya yeniden savaş açarlar ve İniş Kuleleri adını verdikleri üstün teknolojileri ile Dünyayı işgale başlarlar.

Aldnoah Zero d
                             

Aldnoah Zero; Mecha ve Bilim Kurgunun Zirveyi Zorlaması

Fikir ve senaryo olarak zirveyi zorlasada hikayenin işleyişi ve ana karakterlerle sınırlandırılması tüm pozitif yanların önüne geçiyor. Normalde film olarak çekilse belki gişe rekorları kırabilecek düzeyde bir senaryoya sahip olan Aldnoah Zero serisi ana karakterlerin ”İşte benim stilim” edası ile tüm zorlukların üstesinden gelmesi ile durumu bence berbat ediyor. Soundtrackları ve özellikle açılış kısmı ile ”Vay be ne güzel bir anime” dedirtebilecek nitelikte olan serimiz 2.sezonun finali ile ”Ne kadarda Yeşilçamsı bir final” dedirtiyor ve hayal kırıklığına uğratıyor. Hikayede platonik aşkın zirve yaptığı ama romantizmden yoksun ilerleyişi bazen insanı sıkıyor ”Acaba izlemesem mi?” moduna sokuyor. Bana göre böylesine harika hazırlanmış bir kurgu katledilmiş, yapılmasaydı bence Code Geass ile birlikte gelmiş geçmiş en iyi 2 mecha anime serisi olarak tarihe kazınabilirdi. Yine de boş vaktinizde cipsinizi, kolanızı alıp ekran başına geçip vakit öldürebileceğiniz güzel serilerden birisi olmayı hak kazanmış.

Şimdiden iyi seyirler.

Anime sever bir veteriner hekim.