Kara Bilim Cilt 1, Sonsuza Kadar Düşme Yolları

Türkçe okurun, Uncanny Avengers’dan ( ilk 4 cildi piyasamızda ) tanıdığı Rick Remender’in yazıp, Matteo Scalera’nın ( Secret Avengers, Deadpool Team-Up vs.) çizdiği ve Dean White’ın (Avengers cilt 1 “Avengers Dünyası”, Punisher Max serisi vs.) renklendirdiği Kara Bilim(Black Science)‘in ilk sayısı Image Comics tarafından Kasım 2013 tarihinde yayımlanmış. Yani biz Türkçe olarak çok da değil, 2 yıldan biraz fazla bir zaman sonra tanışmış oluyoruz bu çizgi-roman ile.

Screenshot_2016-03-24-13-23-16

İlk cildin konusunu kısaca özetlersek: Anarşist dünya görüşüne sahip bilim insanı Grant McKay ve ekibi, soğanın katmanlarına benzettiği paralel evrenlere geçiş yapabilmelerini sağlayan ve “sütun” adını verdiği bir makine icat eder. Laboratuvarda iki çocuğuna bu cihazı tanıtırken bilinmeyen bir neden sonucunda makine çalışır. Böylece kendisi, çocukları Nathan ve Pia, bilim ekibinden Rebecca, Shawn, Jennifer, Güvenlik şefi Ward ve sponsor temsilcisi Kadir ile yardımcı Chandra bir başka boyuta ışınlanırlar. Sonrası zaten boyuttan boyuta ve sonsuz olasılıklarda merak dolu bir yolculuk.

Screenshot_2016-03-24-13-22-17

Dean White’ın renkleri çizgi-romanın havasına uymuş. Hem bu kadar bol renk kullanıp, hem de iç karartabilmek gerçekten sanat. Renkler ile ürkütüyor insanı. Bu renkleri görünce siyah ve beyazı daha güvenli buluyorsunuz.

Screenshot_2016-03-24-13-23-57

Matteo Scalera’nın çizimleri bilimkurgu için ideal ve aksiyoner. Ama benim kişisel tercihim bu tarz, yani sürekli farklı alanlarda geçen hikayelerde çeşitli çizerlere yer verilmesidir. Böylece serinin bir süre sonra, en azından çizim yönüyle kendini tekrar etmesi engellenmiş olur. Çünkü Scalera’nın çizimleri çok enteresan olmakla birlikte yorucu da. Vur kaç sayılar için çok ideal bir seçim ama uzun soluklu seriler için bence ideal değil.

Screenshot_2016-03-24-13-23-37

Rick Remender klasik bir konuyu ele alıp, günümüz felsefesi ile yeniden yaratmış. Paralel evrenler meselesi benim en sevdiğim konulardan. Sınırsız bir yaratım alanı sunuyor yazara. Dünyamız ve tarihi hakkında akla gelebilecek yüzlerce ve hatta hayal gücü çok geniş ise (ömür yetmez ama) binlerce olasılık düşünülebilir… Hal böyle olunca bir sonraki sıçramada karşımıza ne çıkacağı tam bir merak konusu oluyor. Aslında Kara Bilim’in beni çok şaşırttığını söylemem mümkün değil. Ama sıradan bir çizgi-roman olduğunu da söyleyemem. Bir film olsaydı ve IMDB’de puan verseydim sanırım 7’yi tercih ederdim ve 7.5 seviyesini de rahatlıkla hak ettiğini düşünürdüm. İlk cildi ile bir seriyi böyle değerlendirmek haksızlık da olabilir ama zaten buraya konu olan okuduğumuz bu ilk cilt.

Remender’in (Her ne kadar sayısız yaşam döngüsü içinde olan bir hikaye sürprizlere gebe olsa da) sıklıkla karakter harcaması ve yenisini eklemesi hoşuma giden yönleri. Bu tarz konu işleme çoğunuzun bildiği üzere Robert Kirkman‘da da mevcut. Konusu açılmışken, ben böyle bir grubun zaman ve uzayın derinliklerinde yaşadıkları hayatta kalma çabasını The Walking Dead serisine de benzetmemezlik edemedim. Evet, Kara Bilim de bir yolculuk ve hayatta kalma mücadelesi temasını işliyor. Bu çok iyi bir alandır, çünkü nereye varacağını kestiremezsiniz. Nihai amacı bilinen ve ona ulaşmaya çalışılan öykülerden çok böylesine serbest ve muğlak hikayeler daha heyecanlı bence.

Screenshot_2016-03-24-13-24-16

Kara Bilim’i okuma olayım, tam da Uzay1999 dizisini son iki haftadır her gece uyku öncesi bir doz ilaç niyetine izlememe denk geldiği için çok manidar oldu. Çünkü bu bir ingiliz dizisi ve Amerikan dizilerine kıyasla daha fazla felsefe içeriyor. Kara Bilim çizgi-romanı da diğer bir çok Image Comics çizgi-romanı gibi klasik Amerikan tarzından ziyade Avrupa ekolüne daha yakın. Amerikan çizgi-roman tarzı karakter odaklı, Avrupa tarzı ise daha çok olgu odaklı işlenişe sahip. Remender Sütun olarak adlandırdığı Uzay-Zaman geçiş aracını sürekli gözümüze materyal olarak sokmasa da başrolde bu makinenin olduğunu bize hissettiriyor. Böylece her karakterin harcanabileceği izlenimi gerilimi bir doz yukarı taşıyabiliyor.

Sonuç olarak Marvel ve DC süper kahramanlarının sonu gelmez maceralarından uzaklaşmak isteyenler için ve Türkçe olarak örneği bir elin parmağını henüz geçmeyen  bilim-kurgu/Fantastik tarzı severler için Kara Bilim kesinlikle tavsiye edilebilir bir çizgiroman.

Kara Bilim, Arkabahçe yayıncılık tarafından ilk 6 sayı ciltlenmiş halde 29 TL etiket fiyatıyla Türkçe olarak yayımlanmıştır.