Çizgi Roman Uyarlaması En İyi 10 Süper Kahraman Filmi

Son üç ayda çizgi roman uyarlaması filmlerden Deadpool, Batman v Superman: Dawn of Justice, ve şimdi de Captain America: Civil War gösterime girdi.
Hazır bu filmler sinemalardayken ve takip eden filmler beklenirken, newsarama tüm zamanların çizgi romandan uyarlanan en iyi 10 filmine bakmaya karar vermiş.

Bir süper kahraman filmini iyi yapan nedir? Filmin tonunun, filmdeki tansiyonun, senaryonun, oyuncunun ve uyarlamanın ustalıkla birleştirilmesidir.  İşte newsarama tarafından listelenmiş o filmler(Gerçi biz listeyi pek beğenmedik ama yine de göz atmak istersiniz belki)

Çizgi Roman Uyarlaması Filmler Listesi

DEADPOOL (2016)

10-ew-deadpool-poster

Tim Miller Deadpool’u R-rated olarak çekerek bir ilke imza attı ve ilk olmasının ağırlığının altından başarıyla kalktı. Deadpool’un ne olduğunu hala kesin olarak söyleyemeyiz ama her ne olursa olsun o bir ilkti.

Peki, sıralamada daha yüksekte olabilir miydi? Belki zamanla. Çünkü sıralamayı yaparken hangi film sinemada bir kez daha görmeye değer ve evde birkaç kere daha izlenebilir gibi kıstasları göz önünde bulundurmuşlar.

Captain America: Civil War (2016)

9CaptaiN_America_civil_war

Geçtiğimiz hafta gösterime giren Captain America: Civil War, popüler süper kahramanları bir araya toplamış ve altta da sosyo-politik bir tema işlemiş. Ama zaten süper güçler ve kostümler olmasaydı da bu film izlenirdi.

Filmde önemli ilkler de yaşandı; örneğin, filmdeki havaalanı sahnesi  belkide bu türün ilk tam olarak aktarılan süper kahraman takımı aksiyon savaş sahnesiydi. Daha önce elbette süper kahramanları, robotlar ve uzaylılar gibi çeşitli türlere karşı izledik ama  grup olarak süper güçlerin kendi aralarındaki karşılaşmasını ilk defa izliyoruz.

SPIDER-MAN 2 (2004)

8-spider-man-2_02

Sam Raimi’nin ilk Spider-Man filmi onun yaşını yansıtıyordu ve üçüncü film, fazlaca kötü adam kullanılarak ve aksiyon sahneleriyle geçiştirilmişti. İkinci film ise bu üç filmin arasında en iyi olmakla kalmıyor aynı zamanda tüm zamanların en beğenilen çizgi roman uyarlaması filmlerden biri. Bunun sebebi de Spider-Man 2’nin eğlenceli ve samimi bir hava yakalamış olması.

Filmin en iyi sahnesi ise, Spider-Man’in maskesinin  düşüp gizli kimliği açığa çıkmasına rağmen, tek başına bir treni durdurarak insanları kurtarmasıydı. Tabii ki insanlar Spider-Man’in kimliğini gizli tutmayı tercih ettiler.

BATMAN (1989)

7-batmanmovieposter_02

Tim Burton’ın 89’daki ilk Batman filmi, gayet iyi bir film oldu aynı zamanda zamanının gişe fenomeni haline geldi.  Michael Keaton’ın canlandırdığı  Batman şaşırtıcı ama oldukça güvenilirdi ve  Jack Nicholson’ın Joker’i sansasyonel oldu.

GUARDIANS OF THE GALAXY (2014)

6-GotG-SDCC-poster

Guardians of the Galaxy 2014’te gösterime girdiğinde Marvel Stüdyoları’nın bir diğer hiti oldu. Ama tabii gişe başarısı iyi film olduğu anlamına gelmiyor. Peki neden ilk 10’da derseniz çünkü farklıydı. 5 bilinmeyen karakteri ( kötü adamları da eklersek 8 oluyor) kendi alanlarında yıldızlaştırmak kolay bir iş değil. Filmin komedi ve romantizmle dolu olması da aldığı başka bir risk. Kendini hiçbir zaman ciddiye almasa da arkadaşlık ilişkileri ve iyi çocukların kötülere karşı dünyayı kurtarması gibi dengeler iyi sağlanmıştı ve bu anlamda yeterince ciddiydi.

SUPERMAN: THE MOVIE (1978)

Superman çizgi roman uyarlaması
Superman çizgi roman uyarlaması

Kesinlikle çığır açan filmlerden biri. Superman, ilk gerçek modern çizgi roman uyarlaması film ve tüm jenerasyonlardan sinemaseverlerin kalbinde ayrı bir yeri var. Bugün Superman’in maceralarının anlatıldığı yayınlarda, yazarlar,oyuncular, yönetmenler ve yapımcılar bu filmden etkilenerek eserlerini şekillendiriyorlar. Sonuçta film tüm zamanlar için bir klasik, hikaye ve  performanslar da oldukça dikkat çekici.

CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER (2014)

çizgi roman uyarlaması captain america
çizgi roman uyarlaması captain america

Captain America: The Winter Soldier, Marvel Stüdyolarının, Iron Man kalıplarının dışına çıkan ilk solo kahraman filmi. Stüdyo sadece film için değil, tüm Marvel Sinematik Evreni için de muazzam riskler alıyor. Çizgi romanlarda ‘’Hiçbir şey aynı olmayacak’’ terimi sık kullanılsa da bunun bir filmde işlendiğini ilk kez görüyoruz.

Filmde Chris Evans komutan olarak varlığını tamamen ortaya koyuyor,  Johansson’ın Black Widow’u kendi derinliğine ulaşıyor ve Samuel L. Jackson sonunda bildiğimiz baş belası Nick Fury olmak için bir şans yakalıyor. Filmde adı geçen her karakterin, entrika, aksiyon ve öne çıkabileceği büyük bir sahnesi var.

IRON MAN (2008)

Iron Man çizgi roman uyarlaması
Iron Man çizgi roman uyarlaması

Filmi götüren  “Robert Downey Jr.” demek kolay olurdu ama bu, filmin gizli silahı yönetmen  Jon Favreau’ya haksızlık olur. Film aldığı orijinal riskler ve insanların süper kahraman filmlerine bakış açısını değiştirmesiyle  Winter Soldier’a karşı üstünlük sağlıyor.

Film, hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik. Favreau yeni bir hikaye ve çekici karakterler yaratmış. Iron Man, hem çizgi roman okuyucularına hem erkeklere hem kadınlara hem çocuklara hem de daha önce hiç çizgi roman okumamış kişilere eşit olarak hitap ediyor. Bunu da çizgi romana sadık kalmasıyla başarıyor.

THE AVENGERS (2012)

2-AVG_Payoff_1-Sht_v13_02
çizgi roman uyarlaması avengers

Avengers tam anlamıyla bir süper kahraman çizgi roman filmi. Çizgi roman gibi ilerliyor ve bu da onu büyük bütçeli bir film haline getiriyor. Film şimdiye kadarki en büyük, cesur ve Hollywood standartlarının da üstünde olan fantastik bir yapım. Özel detaylara bakıldığında belki tamamen bir çizgi roman Avengers değil ama yüzde yüz onun ruhunu taşıyor.

Christopher Nolan’ın BATMAN Üçlemesi (2005-2012)

1-batman-trilogy-poster

Bu biraz haksızlık gibi görünse de, üç filmin de yönetmeni, senaristi ve yapımcısı aynı olduğundan tek bir yapım gibi ele almakta sakınca yok. Eğer herhangi birini ön plana çıkarmak isterseniz bu anlaşılabilir ama listede bu üçünden daha iyi bir film yok. Belki Joss Whedon ileride etkileyici bir Avengers filmi yapar ama o zamana kadar bu üçleme ilk sırada yer alacak.