Nostaljiye Ne Dersiniz? İşte Eski MARVEL ve DC Filmleri (1940-1990)

Özellikle son 10 yıldır büyük bir yükselişte olan süper kahraman filmlerinin en büyük kaynağı olan iki çizgi roman firması Marvel Comics ve DC Comics‘den yıllar boyu birçok karakter çıktı. Ama bunların en popülerleri olan Superman, Batman, Spider-man, Hulk gibi karakterler 75 yılı aşkın süredir bir şekilde hayatımızdalar.

Şu anda Disney ve Warner Bros. gibi iki büyük yapımcı şirketin çatısı altında çıkmakta olan yeni çizgi roman uyarlaması filmlerin tarihçesi de aslında oldukça eski. Bu yazımızda da bu filmlerin bazılarından kareleri sizlerle paylaşıyoruz.

İşte Eski MARVEL ve DC Filmleri

Tanımışsınızdır diye düşünüyoruz. Evet, SHAZAM! Bu yıl Zachary Levi’nin başrolünde olduğu 2019 uyarlamasını göreceğimiz film için birçok kişi heyecanlı. Gördüğünüz görsel ise SHAZAM’in (o dönemki adı ile Captain Marvel) maceralarını konu alıyor. 12 bölümlük bu seri The Adventures of Captain Marvel adı ile bilinmektedir. 1941 yılında çekilmiş yapım, tarihteki en eski süperkahraman dizilerinden. Başrol oyuncusu Tom Tyler 1954’de hayatını kaybetti.


1943 yapımı olan ve 15 bölümden oluşan DC karakteri Batman dizisinde, karakterimiz yüzüne pek de orantılı şekilde oturmadığı görülen kostümü ile maceradan maceraya atılmış. Bruce Wayne/Batman rolündeki isim Levis Wilson.


“Dıkşın! Benim adım Captain America!”  Evet, Dick Purcell ‘in oynadığı Kaptan Amerika karakteri 1944 yılında elindeki Colt 1911 model silah ile ekranlardaydı. 15 bölümlük seride kaptanımızın gerçek adı Grant Gardner’dı.


1937-1955 yılları arasında DC Comics Vigilante isimli bir karakteri çizgi roman severlere sunmuştu. Karakter her ne kadar New Earth ve Prime Earth’de farklı gerçek adlarla ortaya çıksa da söz konusu olan 1947 yapımı seride ilk Vigilante yani Greg Sanders vardı. Bu rolü üstlenen isim ise Ralph Byrd olmuştu.


Tarihte Superman rolünü üstlenen birçok aktör oldu. Bunlardan biri de Kirk Alyn. Tabi yine Clark Kent adı ile insan içinde dolaşan süper kahramanımızın 1948 yılında ekranlarda olduğunu söyleyebiliriz.


Robert Lowery ve Johnny Duncan’ın Batman ve Robin olarak karşımıza geldiği 1949 yapımı 15 bölümlük seri, tarihteki ilk Batman & Robin ikilisi dizisiydi.



Batman ve Superman’in ardındaki sene yani 1950’de Atom Man vs. Superman yapımı izleyicilerin beğenisine sunuldu. Bu da sanıyoruz ki, adında versus yani karşılaşma geçen ilk süper kahraman filmiydi.


George Reeves‘in Superman olduğu  Superman and the Mole Men, 1951 ‘de film olarak vizyona girdi.


Bir Superman serisi olan The Adventures of Superman 1952 – 1958 yılları arasında tam 6 yıl yayınlandı. Bu serinin yayınlanmasında 1951’deki Superman and the Mole Men filminin o dönemde sevilmiş olmasının etkisi olduğunu düşünüyoruz.


“NANANANANANA BATMAAAN!” şeklindeki sözlere sahip müziği ile akıllarımızda kalan BATMAN dizisi 90’lı yıllarda Türk televizyonlarında da yayınlanmıştı. Seri  1966-1968 çekilmiş ve renkli ekranlarda renkli şekilde izleme şansına sahip olduğumuz bir diziydi.

2017’de kaybettiğimiz aktör Adam West ve Burt Ward’ın başrolde olduğu 1966 yapımı Batman filmini de es geçmeyelim.


DC’nin pilot bölüm olarak sundukları Wonder Woman’ı konu alan “Who’s Afraid of Diana Prince? (1967)” ve 1968 yapımı Batgirl filmleri dizileri beklenen ilgiyi görmedi.


İşte ilk Shazam(Captain Marvel)’den yıllar sonra çekilen ve Jackson Bostwick ‘in Shazam rolünde oynadığı 1974 yapımı diziden bir kare. Seri iki yıl sonra sona erdi.


1973 yılında Amerika’da Güzellik Kraliçesi seçilen Lynda Jean Carter’ın başrolde oynadığı 1975 yapımı Wonder Woman dizisi, o zamana kadar yapılan en başarılı kadın süper kahraman dizisi olmuştu. Dizi tam 4 yıl devam etti.
Carter, bir sonraki varisi Gal Gadot gelene kadar birçok kişinin aklında Wonder Woman denince akla gelen kişiydi.


1977 yılında Marvel, The Amazing Spider-Man’in dizisini ekranlara sundu. Nicholas Hammond’ın Peter Parker’ı oynadığı yapım hayatına 2 yıl devam edebildi. (14 bölüm)


1977 yapımı The Incredible Hulk, sonraki yıllarda çekilen Hulk filmleri ile karşılaştırılınca boyut anlamında adeta deneme sürümü gibi kalsa da, izleyiciler Hulk’u sevdi. Hikayesi o dönemin insanlarına daha cezbedici gelmiş olacak ki tam 5 yıl boyunca devam etti.


Sıra geldi 1978 yapımı Superman’e ve tabi ki filmden çok başrol aktörüne. Birçok kişinin en iyi Superman aktörü olarak adlettiği Christopher Reeve, 1978’de başladığı rolüne Superman 2,3,4 ile  1987’ye kadar devam etti. Hatta 2004 yılında Superman’in hayatını konu alan Smallville isimli dizide de Dr. Virgil Swann rolünde oynadı. Sinema tarihindeki en önemli süper kahraman filmi serilerinden biri olan Superman serisini izlemenizi tavsiye ederiz.


1978’de beyazperdedeki Doctor Strange böyle görünüyordu. Başroldeki isim Peter Hooten.


Legends of the Superheroes (1979) TV özel bölümü.
O zamanın tek bölümlük Legends of Tomorrow’u gibi düşünün.


Aşağıda paylaşmaya değer bulduğumuz diğer birkaç filmi de sizlerle görsel ve adları ile paylaşıyoruz.

 

Eski Marvel ve DC Filmleri
Captain America (1979) – Eski Marvel ve DC Filmleri
Swamp Thing (1982)

Supergirl (1984)
The Incredible Hulk Returns (1988)
Batman (1989)
Eski Marvel ve DC Filmleri
The Punisher (1989)
The Flash (1990)

Eski Marvel ve DC filmleri ile ilgili olarak bizden şimdilik bu kadar.
Elbette 90’lara kadar çekilmiş süper kahraman dizi ve filmleri bunlarla sınırlı değil, ancak aralarından belli oranda eledik.

1940’dan 90’lara kadar süper kahraman filmlerine baktığımızda teknolojinin ve sektörün gelişmesiyle beraber daha kaliteli kostüm ve efektlere geçiş olduğunu gözlemleyebiliyoruz. 90’lardaki filmlerde değişim artık bariz olduğu için filmlere bu yazımızda yer vermedik.

Umarız listemiz ilginizi çekmiştir. Daha fazla içerik için yazılarımıza yorum yapmayı ve paylaşmayı unutmayın.