İsmini daha önce Back to the Future, Who Framed Roger Rabbit ve Forest Gump sayesinde duyduğumuz Hollywood’un ünlü yönetmeni Robert Zemeckis’in karanlık CGI dönemine bakmaya ne dersiniz?
Robert Zemeckis’in CGI Animasyonuna Geçişi
Öncelikle buradaki filmler yönetmenin bütün filmlerini kapsamadığı için bir yönetmen sineması değildir. Onun yerine Zemeckis’in 2004 – 2022 senesine arasında çıkardığı animasyon filmlerine odaklanmıştır. Yönetmenin hayatı ve önemli anları “yönetmen sineması” altında başka bir yazıda değinileceğinden burada yer verilmemiştir. Zemeckis’i giriş cümlesinde saydığım filmlerden duymuşsunuzdur eğer duymadıysanız kendisi filmler için yeni aynı zaman da yaratıcı yollara başvurmayı seven ve bunlarla da başarılı olan bir yönetmendir.
Mesele Who Framed Roger Rabbit filminde animasyonla, insanları bir arada kullanmış, Forest Gump filminde eski ölü Amerikan Başkanı Kennedy ile filmin başrolü Forest’ı yanyana getirmiştir. 2000 yılına geldiğimiz zaman Zemeckis iki yeni film çıkarmıştır bunlardan birisi (büyük ihtimalle sadece benim taktığım) What Lies Beneath ve Zemeckis’in en sevdiği oyuncu ve yakın arkadaşı Tom Hanks’in oynadığı Cast Away filmleridir.
Cast Away filminin çekimleri neredeyse 6 yılı bulduğundan dolayı eş zamanlı olarak What Lies Beneath filmini de çekmeye karar vermişti. (Cast Away filminin çekimlerinin 6 yıl sürmesinin nedeni ise ıssız bir adaya düşen Tom Hanks’in gerçekçi olsun diye az su ve yiyecek ile o adada kalmasından ötürüdür) Bu süre zarfında insanlarla yapılan filmlerden bıkan Zemeckis o dönemde daha yeni yeni çıkmaya başlayan bir teknolojiye göz kırptı. Bu teknoloji şu an neredeyse her filmde kullanılan CGI’dan başka bir şey değildi.
The Polar Express (2004)
Yıl 2004’ü gösterdiğinde Zemeckis ünlü çocuk kitabı The Polar Express’i CGI sayesinde beyazperdeyle buluşturuyor. Film içindeki her rolü “performance capture” sayesinde Tom Hanks oynuyor ve sahne arkasını izlediğimizde de 6 sene adada çektiği filmden daha çok yorulduğunu fark ediyoruz. Filmin güçlü bir evreni, sürükleyici bir hikayesi ve en önemlisi harika kamera açıları var. Robert Zemeckis’in bu özgürlüğü filmin neredeyse her dakikasında kullandığını görüyoruz. Film kulağa ne kadar hoş gelse de ilerleyen zamanlar da filmdeki iticiliği anlıyoruz. Karakterin CGI yüzünden dudak hareketleri ve vücut dilleri yok denilecek kadar az. Daha yeni gelen bu teknolojiye alışmak normal olarak görünse de ilerleyen zamanlar da bu sorun bir daha ve daha da fazla yüzümüze çarpıyor.
Beowulf (2007)
Geçen 3 yılın ardından Zemeckis bu sefer bizi bir destanın filmiyle karşılıyor. Beowulf ismindeki bir kahramanın savaşlarını ve hayatını konulan bu destanı Zemeckis ve yazar kadrosunun yorumuyla izliyoruz. Bir önceki filmine verdiği önemi Beowulf’a veremeyen Zemeckis gişe satışlarında hüsrana uğruyor. Bir önceki filmle aynı sorunları paylaşan Beowulf, üstüne ekstradan heyecandan yoksun bir hikaye ve aksiyonu yerlerde gezen savaş sahneleriyle dolu olması seyircileri hiç mutlu etmiyor. (Yarı çıplak Angelina Jolie bile bu filmi kurtarmaya yetmedi.)
A Christmas Carol (2009)
Zemeckis pes edeceği sırada hiç beklenmeyen bir yerden bir teklif çıkageliyor. Disney, Zemeckis’ten kendi adları altında yapılmış iki CGI animasyon filmi istiyor. Bu durum Zemeckis için yeni bir umut ışığı yakıyor. Çekilmesi gereken filmlerden ilkinin ünlü yazar Charles Dickens’ın “A Christmas Carol” kitabının uyarlanmış versiyonu olması herkesi bir beklentiye girdiriyor. Her yerde reklamları yapılıyor, ünlü oyuncularla sözleşmeler imzalanıyor. 3 Kasım 2009’da ise bu beklentiler suya düşüyor. Proje için harcanılan parayı bile çıkaramayan film, gişede en başarısız filmler listesine giriyor.
Mars Needs Moms (2011)
2011’de A Christmas Carol filminin başarısızlığının ardından Disney diğer projeyi iptal etmek istiyor. Fakat üzerinde çalıştıkları filmin neredeyse yarısından fazlası bitmiş olduğundan devam da etmek istiyorlar. Bu sırada ise Disney tarafında bir yönetici değişikliği yaşanıyor ve filmi ne olursa olsun yayınlanmasına karar veriyor. Bu film de kullanılan teknoloji Zemeckis’in kendi stüdyosunda olsa da bu sefer yönetmen koltuğunda Simon Wells oturuyor. (Film için ayrıca Zemeckis’in ölü doğan bebeği de denildiğini eklemek isterim.) Filmimizin adı ise Mars Needs Moms. Tam bir CGI fiyaskosu olan, bir önceki filmler de hatalar neyse bunların yüz kat kötüsüyle bizi karşılıyor. Bir çocuk kitabının sihirli dünyası daha Zemeckis sayesinde yok oluyor.
Zemeckis bu denemelerinden sonra stüdyosunu kapatıyor ve daha çok kişi ağırlıklı dram filmler çekmeye başlıyor. Yaptığı CGI filmleri ise IMDB’nin tozlu sayfalarına karışıyor. Demek o kadar çok isterdim ki…
Pinocchio (2022)
Eylül’ün karanlık bir gününde sinema da ve bir süre sonra da Disney+’da korkunç bir film gözüktü. Carlo Collodi’nin yazdığı 1940’da da Disney’in animasyon olarak uyarladığı bir filmin CGI ve gerçek insan kullanarak tekrardan yapılmış haliydi Pinocchio. Disney’in son zamanlarda kolay para kazanmak için seyircilerin sadece nostalji aşkına dayanarak çekilen ve çekildiği güne lanetler edilen bir filmdir kendisi. Filmin orijinal halini alıp neredeyse 80 yıl sonra nasıl bu kadar kötüleştirildiği merak konusu. Film de Zemeckis’in en sevdiği oyunculardan biri olan Tom Hanks oynuyor ve o bile bu filmden zerre hoşlanmıyor, oyunculuğunun en kötüsü hatta en berbatını gösteriyor izleyicilere.
Olan bir şeyi tekrar yapıp rezil etmek Lion King ile başlasa da bunun en belirgin örneği kesinlikle Mulan’dır; modern seyirciye ulaşmak için yapılan değişiklikler filmin vermek istediği mesajı ve karakterleri mahvetmişti. Burada da aynı şekilde dost canlısı ama aynı zaman da saf olan Pinokyo’yu alıp yerine gözleri bile doğru düzgün oynamayan bir tahta parçası koymuşlar. Bu filmde eklenen yeni karakterler ve orijinalinden çıkarılan sahneler filmin vermek istediği mesajı tamamen silmiş yerini bir kuklanın maceralarına bırakmış.
Diğer Zemeckis filmlerine sinirlenmeme nedenlerimden biri de bu filmdi. Diğer filmleri yılını göz önüne alarak hataların olunabileceğini düşünebiliriz ama 2022’deyiz artık 2022. Biz CGI’ı düzgünce kullanamıyorsak neden yapıyoruz? Bunu Disney çatısı altında çıkan her şey için rahatlıkla söylerim. Eskiden sevilerek yapıldığı belli olan bu iş şimdi sadece para aklamaya döndü. Işıklandırma, karakter modelleri bunlar benim gibi CGI hakkında fazla bilgisi olamayan birinin bile gözüne batıyor. Orada çalışanlardan biri “Bir yanlışlık yapıyoruz, burayı bir daha yapalım.” cidden demedi mi?
Zemeckis neden bu filmi çekmeyi kabul etti? Neden Tom Hanks bu iğrençlikte oynuyor? Neden Disney NEDEN?
İşlerini sevdiğim ve beğenerek izlediğim her yönetmen, ruhlarını Disney’e satmaktan lütfen vazgeçsin. Lütfen Guy Ritchie, Alaaddin 2’yi yönetme.
Yorum yap