Oyun endüstrisinin büyüklüğünün getirisi olarak yeni çıkan oyunlarda, orijinal ve yeni fikirlerin oyunlardaki eksikliği gözümüze çarpabiliyor. Yeni oyunlar o kadar sık piyasaya sunuluyor ki artık oyunlar barındırdıkları hikaye, karakter ve oyun mekaniği bakımından birbirlerinin yansımaları gibi adeta. Şu sıralar oyunlardaki benzerlik ve tekrarların arasında kaybolmamak elde değil. Bu boğucu durumdan kurtulmanıza adına bir yardım eli uzatalım dedik. İşte insanı biricikliği ve yaratıcılığı ile büyüleyen 5 oyun mekaniği.
Lord of The Rings: Shadow of War
Özellikle günümüzde, oyuncunun yaptığı seçimler aracılığıyla oyunun dünyasına etki etmesi, oyunlarda aranan en önemli özelliklerin arasında yer almaya başladı. Artık oyuncu, kendi seçimlerinin sonucuyla oyunun ilerleyen zamanlarında karşılaşmak ve iyi ya da kötü olsun yüzleşmek istiyor. Quantic Dream, Supermassive Games gibi firmalar da bu dilek üzerine kurulu firmalardan sadece buzulun görünen tarafları. Bu firmaların oyunları ile oyun içinde küçük bir ayrıntıyı kaçırmanız, kelebek etkisi misali büyüyerek ileride bir karakterin ömrünün sonuna sebebiyet verebiliyor.
Ancak genelde hikaye üzerine kurulu bu sonuçlanmalar, bir zamandan sonra büyüsünü kaybedebiliyor çünkü oyuncu artık önlerine sunulan örüntüyü anlayabiliyor sonucunda şu an çoğu oyunda bu etmen mevcut olunca insan mekanizmanın nasıl çalıştığına aşina olabiliyor.
Fakat bu alışkanlığı kıran ve oyuncunun seçimlerini oyunun temeline işleyen bir oyun mevcut. Lord of The Rings: Shadow of War, özellikle düşman dinamiği ile oyuncuyu içine çekiyor.
Düşmanlar, tabi dünyayla tamam tanıdık olanlar için orklar diye de kesinleştirelim, hiyerarşik bir sistem içerisinde size sunuluyor ve düşmanlarla karşılaşmalarınızda yaptığınız basit görünen seçimler sonrasında bu düşman dinamiğini altüst edebiliyor. Böylece sizin savaştan çekilme gibi bir seçiminiz, hiyerarşinin başında yer alan komutan orkun en alt tabakada biriyle zaman içerisinde değişmesine sebebiyet verebiliyor. Ya da sık sık karşılaşıp yendiğiniz bir ork, sonrasında size bir müttefik olabiliyor ve zorlu savaşlarda sizin yardımınıza bilinmedik bir anda koşabiliyor.
Watch Dogs: Legion
Watch Dogs serisi, Ubisoft’un sunduğu kaliteli açık dünya yapma becerisinin bir başka örneği. Her minik detayına kadar düşünülmüş şehirlerde gezinmek, Profiler’ı açıp boş boş etrafta gezen insanlar kimmiş, neyin nesiymiş diye araştırmak, kulağında müzik ile melankoliye bürünmüş stresli gencin modunu bir anda müziğini hackleyip değiştirmek… Bunlar gibi hikayeye etkisi olmayan ama eğlenceli bir vakit yaratan bu hareketler, oyunu çok gerçekçi kılabiliyor.
Bu detay ve özen Watch Dogs serisinin Watch Dogs: Legion oyunu ile arşa çıktı. Etrafta gördüğünüz her türlü NPC’nin şekline bürünebildiğiniz oyunda, bu oyun mekaniği sayesinde NPC’nin çalıştığı süper gizli yere kolayca sızabiliyor, NPC’nin özelliklerini kendi yararınıza kullanabiliyorsunuz.
Alien Isolation
Alien Isolation, kült Alien serisinden uyarlanan bir oyun. Başta tipik, yalnızlık ve izolasyon üzerine kurulu canavarlı bir korku oyunu gibi görünebilir. Çünkü biraz öyle. Ancak Xenomorph Hanım’ın zekası ile bu oyun çok daha korkutucu ve gerçekçi bir hal alıyor. Xenomorph Hanım sizin bildiğiniz önünde dursan 10 dk sonra gelen jumpscareli yaratıklardan değil. O sizin seçimlerinize adapte olup akıllanabiliyor, sizin nerede olacağınız hakkında tıpkı sizin ona yaptığınız gibi varsayım yapabiliyor. Bu yapay zeka harikası yaratık, oyunda yeni silahlar ve özellikler bulmanıza da sebep oluyor.
Bir örnek vermek gerekirse, siz Xenomorph’dan saklanmak adına sıklıkla masa altlarını kullanıyor ve dolap gibi diğer seçeneklere yönelmiyorsanız, zaman içerisinde Xenomorph masa altlarını kontrol etmeye başlıyor ve sizi başka bir çözüm bulmaya itiyor. Oyun mekaniği, sağladığı bu tarz yönlendirmeler ile size akıllı bir yapay zeka izlenimini sağlıyor ve bu sırada sizin problem çözme kabiliyetinizi ölçüp geliştiriyor ve yeni çözüm seçenekleri ile doğal bir şekilde karşılaşmanızı sağlıyor.
Daha çok oyun tasarımı hakkında içerikler ve haberler için Fanzade.com‘u ziyaret etmeyi unutmayın!
Yorum yap