Studio Trigger’ı nasıl bilirsiniz. Bize sorarsanız biz iyi biliriz. Defalarca da buralarda övmüşüzdür, tıpkı bazı oyun sitesi ve kanallarının durup durup Witcher 3 övmesi gibi.
Anime izleyip de Trigger’ı bilmiyorsanız hemen bir daha övelim. Belki Gainax’ı bilirsiniz; hani şu Tengen Toppa Gurren Lagann‘ı yapan. Trigger da Stüdyo Gainax’tan ayrılan bir ekibin 2011’de kurduğu nispeten yeni bir stüdyo. İlk ortaya çıkardıkları animelerden biri olan Kill la Kill büyük bir başarı yakaladı. Daha sonra da Kiznaiver, Little Witch Academia ve son olarak da Darling in the FranXX gibi hit animelere imza attılar.
Trigger’ın genç bir stüdyo olduğunu göz önünde bulundurursak geleneksel gelir modellerinin dışında denemeler yapmasına da şaşırmamak gerek. Özellikle de anime sektörünün artık Japonya dışından da ciddi yatırım aldığını ve gelir sağladığını düşünürsek diğer stüdyoların da bu yollara başvurması yakındır.
Trigger’ın bu girişimlerinden birisi de kendi Patreon sayfalarını kurmak olmuş. Şimdilik sayfayı 1 tane çalışan idare ediyormuş. Deneme amaçlı olarak çekeceği ilgiyi görmek amacıyla bir süre daha fazla masraf yapmadan böyle devam etmelerini bekleyebiliriz.
Aslında bu anime sektöründe crowd-funding yani kitlesel fonlama modelinin ilk kullanılışı değil. Bazı fan yapımları veya özel bölümler için Kickstarter gibi platformlarda yüklü miktarlar toplandı. Fakat bunlar proje odaklıydı. Yani düzenli bir gelir modeli değildi ve Trigger gibi hatırı sayılır Anime stüdyoları tarafından gerçekleştirilmedi.
Trigger yetkililerinin de sayfalarında konuyla ilgili söylediklerine göre, merchandise dediğimiz yan ürünleri üretme sürecinin meşakkatli olması ve kâr oranının düşük kalması sebebiyle bu gelir modelini bir kenara bırakmışlar. Patreon sayfalarını da kurma amaçlarının, diğer ülkelerden izleyicilerle yakınlaşmak ve bu sayede de yeni projeler için daha fazla ilham almak olduğunu, bunun dışında da daha çok etkinliklere katılmak ve animatörler için ek gelir sağlamak olduğunu belirtiyorlar.
Sayfaya 2 tip üyelik mevcut. Bunlar aylık 1$ ve 5$ ödemeli modeller. 1$’lık model size özel yüksek çözünürlüklü .jpg formatında canlı çizim seansı fotoğraflarına ulaşabiliyorsunuz. 5$’lık modelde ise .psd, .ai. ve layerlarına dokunulmamış clip studio formatlarındaki dosyalara ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca 1500 $ hedefi tutturulduğu için yine patronlara özel canlı çizim seansı yayınlarına başlayacaklarını, bunun için de en kısa sürede gerekli ekipmanları temin edeceklerini de belirtmişler.
Trigger’ın Patreon sayfasında, bu yazının yazılma tarihi itibariyle 2642 patron vardı ve aylık gelirleri 8239 $’a ulaşmıştı. 1 kişi tarafından idare edilen bir sayfa olduğu düşünülürse rakamlar gayet gelecek vaat ediyor. Unutmadan, sayfa kurulalı henüz 1 hafta oluyor. 7 Temmuz’da ilk iletisini yayınlayan Trigger, kendisi gibi stüdyoları, prodüksiyon komitelerinin kölesi olmaktan çıkarabilecek yeni bir gelir modelinde öncü olmuş gibi görünüyor, siz ne dersiniz sayın Fanzadeler?
Yorum yap