Fukushima Eyaletinde geçtiğimiz çarşamba günü bir öğretmene, öğrencilerine “Death Note” ile ilgili yaptığı konuşmalar nedeni ile okul tarafından kınama cezası verildi.
30’lu yaşlardaki erkek öğretmen, popüler “Death Note” yani Ölüm Defteri manga/anime serisinin görünümde bir tablet bilgisayar kullanmaktaydı. Okuldan alınan bilgiye göre öğretmen bunu geçtiğimiz Kasım ve Aralık aylarında öğrencilerini uyarmak için kullanmış ve ayrıca 4 tane dördüncü ve 4 tane de altıncı sınıf öğrencisi olmak üzere 8 öğrencinin adını “Death Note” içine yazdığı söylemiş.
Öğrenciler öğretmenin bu davranışını okul müdürlüğüne bildirdikten sonra okul yönetimi de öğretmeni kınayarak çareyi öğrencilerin velilerinden özür dilemekte bulmuş. Okul müdürü, yaptığı açıklamada, “bu davranış yüzünden öğrencilerin iyi hissetmediğini düşünüyorum, bu bir uyarı yöntemi olarak kesinlikle yanlış ve uygunsuz” diyor.
Mangası başta olmak üzere anime ve live-action adaptasyonunda da ana konu; bir gencin okul bahçesinde bir defter bulması ve defterin içine adı yazılan kişilerin ölmesidir.
Bu okullarda Death Note ile ilgili yaşanan ilk olay değil. 2007’de Birleşik Devletlerde okul görevlilerinin Ölüm Defteri nedeni ile disipline gönderdiği birçok öğrenci oldu. 2008’de Güney Carolina’da bir öğrenci Death Note yüzünden okuldan atıldı.
Gig Harbor’daki bir okulda 2008 Mayıs ayında “Ölüm Defteri” içine 50 isim yazdıkları için bir öğrenciyi kovdu ve üç öğrenciyi disipline gönderdi. Oklahoma City’den iki ilkokul öğrencisinin, diğer iki öğrenciyi kurgusal ölümler yaratan “Ölüm Defteri” içine yazdığı iddia edildi ve Aralık 2009’da disipline gönderildiler. Bir sekizinci sınıf öğrencisi, Mart 2010’da “Death Note” dizüstü bilgisayar kullandığı için Michigan Owosso’daki bir ortaokuldan uzaklaştırıldı.
Pittsburgh’daki Stewart İlköğretim Okulu’ndaki beşinci sınıftan bir erkek öğrenci, Şubat ayında okulda bir “Ölüm Defteri” bulunduğu iddiasıyla Şubat 2015’te uzaklaştırma cezası aldı. Aynı ay Kentucky Shelby’deki Doğu Orta Okulunda bir erkek öğrencide bulunan ve öğretim görevlilerinin adlarını içeren “Death Note” listesinin ardından okul yetkilileri tarafından soruşturma altına alındı. Geçen yıl Ohio’da bir öğretmenin birkaç diğer öğrencinin adını içeren bir “Ölüm Defteri” bulmasından sonra ilgili öğrenciye üç günlük uzaklaştırma cezası verdi.
Death Note, polis soruşturmalarına ve de okullarda disiplin cezalarına yol açıyor.
Rusya’da bir grup öğrenci velisi, 2013 yılında Başkan Vladimir Putin’e, çocukları üzerinde algılanan zararlı etkileri nedeniyle manganın yasaklanması çağrısında bulundu. Polis, 2010 yılında Belçika’da öldürülmüş birinin vücut parçalarının yanında mangayla bağlantılı deliller bularak dört şüpheliyi tutukladı. Sydney-Avustralya’daki öğretmenler 2009’da sekizinci sınıftaki bir çocuğun çantasında da Death Note buldu. Tabi bunlar olayların sadece küçük bir kısmı, internette araştırdığınızda birçok farklı olayın haber olduğunu da görebilirsiniz.
Özetle; Death Note yurtdışındaki okullarda öğrencilerin ceza almasına sebep veren bir eşya.
Tüm dünyada mangası çok satan, animesi ise çokca kişi tarafından bilinen bir eserin farklı kesimlerde yarattığı bu algının aslında talihsizlik olduğunu söyleyebiliriz.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Death Note mangasına konu olan bu defterin yasaklanması doğru bir karar mı? Yoksa abartılı mı?
Öğretmenin yaptığı doğru değil ceza alması gerekir ama diğerlerinde saçmalamışlar.
Ne garip… Ben okulda açsam Death Note’umu tüm sınıfı yazsam kimse anlayıp da bir şey demeye kalkışmaz herhalde ehehe.
Manganın yasaklanmasını isteyen o kadını hiç anlayamadım. Çocukları kötü etkilenmiş olabilir ancak bu her insanın kendin kötü etkileyecek şeyler okuduğu anlamına gelmiyor. Önce çocuklarını kontrol etmeyi öğrenmeli.